15 Kasım 2011 Salı

Karıncayiyen Hakkında Bilgi - Myrmecophaga tridactyla



Karıncayiyen, anavatanı Afrika olarak bilinen memeli bir hayvan.

Endenozya'dan Türkiye'ye kalıcı dönüş yapan bir arkadaşım Endonezya'da bazı restorantlar ve yerel lokantalarda karıncayiyen ceninlerinden çorba yapıldığını anlatmıştı. Asyalı sağlık uzmanları, karıncayiyen çorbasının erkeğin cinsel gücünü arttırdığına inanıyor, bu neden ile halkın büyük bir çoğunluğunun  insan neslinin devamını sağlamak için sofralarına sundukları bir yiyecek türüdür.

 Karıncayiyen, Türkiye'de bu isim ile anılıyor olsa da batı ülkelerinde karıncayiyenler, 'yer domuzu' olarak adlandırılıyor. Biyolojik sınıflandırma da ise domuzlar ile akrabalıkları bulunmuyor.



 Bütün hayatı boyunca yalnızca bir kez doğum yapan karıncayiyenlerin ceninleri asya ülkelerinde yemek olarak kullanıldıkları için 2010 yılı itibari ile soyu tükenmeye yakın hayvanlar listesinde yer alıyor.


 Bir kirpiyi andıran deri yapısı ile Türkiye'de yaşadığı belirlenmiş bir karıncayiyen cinsi yoktur. Güney Avustralya ve Yeni Gine ormanlık alanlarında yayılım gösterdikleri bilinmektedir. Beslenmeleri tamamlamak için havanın kararmasını bekleyen karıncayiyenlerin en temel gıda maddesi toprak solucanlarıdır. Bunun yanında böcekler,  sinek larvaları ve etleri protein yüklü böcek türleri ile de beslenmektedirler. Bu nedenle, karıncayiyen etinin lezzetli olduğu Asya ülkelerinde konuşulmaktadır.

 Karıncayiyenlerin üreme zamanları haziran ile ağustos ayları arasındadır. Normalde yalnız ve karanlıkta gezen erkek karıncayiyenler çiftleşme dönemlerinde, bir kervan şeklinde ışığın vurduğu zamanlar da bir dişiyi takip ederek günlerce dişinin peşinde gezebilirler. Günler boyu süren bir yürümeden sonra dişinin peşinden giden erkek karıncayiyenler ortalama %25 oranında kilo kaybeder.



Dişi karıcayiyenler, içgüdüsel olarak neslin devamını sağlamak için, çiftleşmeden 1 hafta sonra oluşan üzüm tanesi büyüklüğündeki yumurtalarını kuluçka kesesine koyar ve orada 9-12 gün arası muhafaza eder. 12 gün sonra dünyaya gelen yavru karıncayiyen tamamen çıplaktır. Dişinin kuluçka kesesinin içerisinde yer alan memeden beslenirler. Yaklaşık olarak 5 hafta sonra dikenleri çıkmaya başlayan karıncayiyen yavruları artık anne kesesinden çıkar ve dışardan süt emmeye başlar. Doğumundan sonra, 1 yılı tamamlayan her karıncayiyen yavrusu annesini terk eder ve göç eder. Doğal ortamlardaki gözlemelere göre, bir karıncayiyen yavrusu anne kesesini terk ettikten sonra ortalama 20 yıl doğal alanlarda yaşayabilmektedir. Hayvanat bahçesinde gelişimini tamamlayan karıncayiyenlerin ise, 50 yaşına kadar yaşayabildikleri biliniyor.

Konu ile ilgili ayrıntılı bilgi alabileceğiniz tavsiye bir kaynak: Ronald M. Nowak: Walker's Mammals of the World. Johns Hopkins University Press, Baltimore 1999

Karıncayiyen Hakkında Bilgi - Myrmecophaga tridactyla, Karıncayiyen Çiftleşmesi, Karıncayiyen

2 yorum:

AYDOĞAN K dedi ki...

Gerçekten çok önemli bi hayvan.

YETENEK-SİZİN dedi ki...

bu ilk defa karşılaştığım bir hayvan, çok garip geldi hele tüketilme nedeni:)