15 Temmuz 2010 Perşembe
Ateş Böceği Nasıl Işık Verir?
Akşam odamın penceresinin önünde uçuşan bir ateş böceği gördüm.Fotoğrafını çekmek istedim ama kaçmasını istemedim.Uzun bir süre karaklıkta onu izledim.Kuyruk kısmında minik bir ışıldak var gibi görünüyordu.Karanlıkta dans ediyor gibiydi..
İlginç hayvanlar ateş böcekleri..Ateş yada ışık yayıyorlarmış gibi görünüyorlar..
Aslında yaydıkları ışıkların ışık ve ateş ile bir ilgisi yok.Bilimsel adı ‘Soğuk Işık’ tır.Bu ışık olayı, moleküler seviyede kimyasal bir işlemdir. Bazı moleküllerin ayrışarak daha yüksek enerjili hale geçebildikleri ve bu fazla enerjiyi ışığa dönüştürebildikleri bilinmektedir. Ateş böceğinin karın bölgesindeki ışık organında bulunan guddelerden, ışık elde etmede rol alan iki ana kimyasal madde üretilmektedir. Fakat onlar da tam olarak ışık vermeye yetmediği için böceğin ışık bölgesine yakın solunum organının ışık verme anında burayı oksijenle beslemesi gerekmektedir.
Ateş böceklerinin yeryüzünde bilinen 2 bin çeşidi vardır.Erkek olanları uçabilirler, ancak dişi ateş böcekleri kanatsızdır.Erkek ateş böcekleri geceleri uçarak karada gezen dişilerini ışıkları ile bulmaya çalışırlar.Işıkları birbiri ile iletişim kurmaları için yardımcılarıdır.Bir ateş böceği 1 günde her akşam 3 saat ışık verebilmektedir.Salyangoz, ateş böceklerinin vazgeçilmez yemeğidir.Avlarını ısırarak zehirledikten sonra parçalayıp yerler.Buna karşın başka hayvanlar tarafından yenilme olasılıkları düşüktür.Işığın oluşmasını sağlayan kimsayal madde vucütlarında bulunduğu için ateş böceğini yiyen hayvan midesinden onu kusarak geri atmaktadır.
Ateş böceğinin ışık üretme mezkanizması bilim adamlarına birçok konuda ilham kaynağı olmuştur.
Neşe Tuana
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
2 yorum:
bu fotoğrafı siz mi çektiniz süper
mine; maalesef ben çekemedim..
Yorum Gönderme